Tatrabergen 2006


Sommaren 2006 gick resan till Tatrabergen i gränstrakterna mellan Polen och Slovakien. Vi reste via Prag till Slovakien där vi vandrade både i Låga och Höga Tatrabergen.

Titta på bilderna här. (Bildspel, öppnas i nytt fönster)

Summer 2006 I traveled to Tatra Mountain beetween Slovakia and Poland. We did fly to Prague, and from where further on to Slovakia for trekking in both high and low Tatras.

Look at the pictures. (Slideshow, open in new window)

Strövtåg i Tatrabergen


 

DAG 1
 
Flyg från Stockholm via Köpenhamn till Prag. Kort information från reseledaren Rein om den kommande veckan. Dagen var fri så vi kunde själva göra Prag. På kvällen besökte jag en folkloreföreställning som jag bokat via Internet hemifrån.DAG 2
 
Vi startade med en kort sightseeing på Pragborgen innan vi tog oss till flygplatsen för vidare resa till Kosice i Slovakien. Buss via via den medeltida borgen Spissky Hrad, (världsarv) till Levoca. Gemensam middag där vi presenterade oss för varandra, och fick information om den kommande veckans program. DAG 3

Resans första vandring i Slovensky Raj, Slovakiens paradis beläget strax söder om Levoca. Området är nationalpark och utgör ett kalkstensområde med spektakulära raviner. För att underlätta för besökare har man utrustat flera av ravinerna med vandringshjälpmedel i form av järnstegar, stadiga trappsteg eller kedjor att hålla sig i. 
Den led vi vandrade var enkelriktade och man förstår lätt varför, men trots lutningen är de säkra och medger vandring i en naturtyp, som annars är stängd för andra än bergsklättrare. Gemensam picknicklunch. Vid vandringen slutpunkt fick vi oss en pilsner innan återfärd till hotellet i Levoca.DAG 4

Vi lämnar Levoca för färd till Låga Tatra. Dessa berg består i lägre nivåer av kalksten, medan det högre upp är granit som dominerar. Vi fuskade med en sittlift upp till bergskedjans näst högsta topp, Chopok 2023m, där vi hade en hisnande utsikt över de omgivande bergen.

 

 

Från toppen vandrade vi västerut på tvåtusenmetersnivån på en imponerande vandringsled av väldiga granitblock. Bitvis var det översilningsmarker med rik fjällflora. Hela tiden strax ovanför trädgränsen, vilken här markeras av bergtall. Den sista biten bär det av neråt genom en riktig gammelskog av gran. 
Med bussen åkte vi vidare mot Höga Tatra. Dagen avslutas i Stary Smokovec, och incheckning på ett nytt hotell där vi sedan bodde i fem nätter. Den lilla byn, med ca 1.000 bofasta, ligger strategiskt beläget för utflykter åt olika håll i Höga Tatra. 

DAG 5

Lokaltåg till Tatranska Lomnica där vi gjorde ett besök på ett naturmuseum med många av de för området typiska arterna. Dagens vandringstur inleds därefter med den nya kabinbanan upp till Skalnate Pleso 1750 m. Precis när vi lämnat kabinbanan kom ett åskregn så fick prova våra regnkläder. Vi vandrade via leden Tatranska Magistrala mot Hrebienok. Vid goda väderförhållanden känns det som att blicka ner från himlen över ett centraleuropeiskt jordbrukslandskap.  
Under eftermiddagen fortsatte vi sedan ner till Hrebienok, där en del av oss tog bergbanan vidare till Stary Smokovec, medan andra gick hela vägen tillbaka.

DAG 6

En viktig ort på den slovakiska sidan av Höga Tatra är Strbske Pleso

Här arrangerar man bland annat världscuptävlingar i skidor samt aspirerar på att ordna vinterolympiska spel i början av 2000-talet. Ishockey-VM gick utomhus på sjön 1925.
Vi vandrade genom granskogen upp till Popradske Pleso, ca 5 km enkel väg, och intog sedan picknicklunchen omgiven av fantastisk bergsnatur. 
Här delade gruppen upp sig, och vi som gick den något tuffare vandringen hade en uppstigning på 500 höjdmeter. Under vandringen hemåt så hamnade vi i ett kraftigt regnväder och dom flesta av oss var rejält blöta och trötta innan vi kom tillbaka till hotellet.

DAG 7

Dags för en lite lugnare dag för återhämtning. Buss till gränsfloden mot Polen, Dunajec

Här färdades vi i maklig takt genom raviner och förbi kalkstensformationer. Efter ca en timme nådde vi slutstationen på den slovakiska sidan, där picknicken intas. 


Med nya krafter gjorde vi sedan en vandring (ca 6 km) genom ett område med intressant flora, där barr- och lövskog bryts av ängar och hagar från ett äldre jordbrukslandskap.
På kvällen besökte vi en lokal koliba där vi åt middag. Från att ursprungligen ha varit benämningen på ett fårhus betecknar koliba idag rustika matställen med levande folkmusik och traditionell slovakisk mat.

DAG 8

I östra kanten av Höga Tatra ligger en bergsrygg i nord-sydlig riktning. Trots de korta avstånden är naturen här i Beliansky Tatry väldigt annorlunda, vilket beror på att berggrunden växlar från granit till kalk. Sålunda utgörs exempelvis den höglänta skogen vid trädgränsen här av lövträd. 


Efter ungefär en timmes bussfärd till den lilla byn Javorina i norra delen av Beliansky Tatry började dagens något krävande strövtåg. Vi vandrade över granitområden på 2000-meters nivån, dvs. över trädgränsen och kunde se den överväldignade floran. Leden går via ett pass (stigning ca 750 höjdmeter på 8 km) och når på dess andra sida en vacker sjö där vi intog picknicklunchen. Alldeles efter det att vi avslutat lunchen så kom dagens åskväder. Vi som valde att vandra den lite längre och mer krävande vägen fick först bestiga ett ganska krävande pass. Sedan nådde vi så småningom via Tatras huvudled Tatranska Magistrala och via den nå Skalnate Pleso. På grund av blåst så fick vi vänta en stund på kabinbanan innan vi kunde fortsätta den sista biten ned till Tatranska Lomnica varifrån bussen tog oss tillbaka till hotellet. 
På kvällen åkte vi till Svit där Miro, vår lokala guide hade ordnat en bowlingtävling och uppskattad middag med en lokal folkdansgrupp.

DAG 9

Sista dagen i SLovakien åkte vi via byn Zdiar där vi fick såg dom traditionellt byggda och färgsatta husen, samt deras hembygdsmuseum.


Med buss åkte vi sedan ca 2 timmar till Kosice för flyg tillbaka till Prag.

DAG 10

Väl tillbaka i Prag hade vi en ledig eftermiddag.DAG 11 

Sista dagen i Prag gjorde vi en gemensam stadsvandring med guidning och på kvällen hade vi en gemensam avslutningsmiddag.

Detta var en strövtågsresa med arrangören Temaresor, som är kända för att ha hög standard på sina resor. I gruppen på ca 20 personer fanns både svenskar, norrmän och danskar. För nästan alla i gruppen var det inte första resan med Temaresor. 

Jag kan rekommendera både resmålet och researrangören. Vandringarna var ganska krävande, men många dagar fanns det alternativa, kortare vandringar. Om ni har möjlighet att välja tidpunkt så avstå ifrån högsommaren, då värmen kan vara krävande.  

 

www.hgolofsson.se © 2007 • 

www.hgolofsson.se